Aquest és el bloc de les dones de Gràcia.El nostre objectiu es obrir un espai d'opinió on totes les dones del barri hi tinguin cabuda tant les de la terra com les nouvingudes.Volem que aquest bloc sigui un punt de trobada on hi hagi intercanvi de tot tipus d'experiències i d'informació: d'actualitat, cultural, domèstica, esportiva, d'oci.. També engegar i donar suport a propostes i projectes veïnals





dilluns, 7 de juny del 2010

ELS MERCATS EN EVOLUCIÓ


Els mercats de Barcelona són un clar exemple on conviuen la tradició amb la modernitat. Al centre de cada districte, al seu mateix cor trobem els millors Mercats del món. Els mercats són un punt de trobada dels paradistes,cuiners,restauradors,mestresses de casa i amants del bon menjar. Alguns d’ells són mercats de referència i parada obligada per a tots aquells visitants de la nostra riallera ciutat.

Els Mercats són, principalment, un gran aparador,on cada dia els professionals treballen amb mestria per veure qui fa la parada més atractiva. Passejar pels seus passadissos és fer un viatge a través dels sentits, una barreja de colors, olors, gustos,.. Fins i tot les pageses munten cada dia les seves parades amb els productes que porten dels seus horts que són de collita pròpia de temporada.

Cal destacar la importància de dinamitzar els Mercats, un espai conquerit per a la gent del barri, un punt de trobada gastronòmica, lúdica i festiva i un espai de convivència per als veïns. Al mercat es celebren totes les festes populars del Districte però també es porten a terme projectes solidaris i de cooperació col·laborant amb diferents iniciatives com la recollida de productes de les parades per al Banc d’ Aliments o per les Associacions de Gent Gran.

Així mateix, el mercat pot tenir una vessant educativa i tenir cura de la mainada, a través de visites concertades amb les Escoles on s’els ensenya què han de menjar i com disfrutar de las meravelles del Mar i de la Terra. Això avui dia els fa molta falta conèixer ja que demà seran ells qui hauran de vetllar pel nostre Planeta i la seva Vida tranquil·la .

Els Mercats de Barcelona poden contribuir a fer un món millor per a tots. Aquest és el meu desig i aquesta va ser la meva tasca durant el temps que vaig treballar i col·laborar en el Mercat de L´Abaceria. Crec que puc sentir-me super-orgullosa, ja que suposo que vaig fer bategar més fort el Cor de Gracia.

Consol Lacida

PROYECTO "RADARS"

El proyecto “RADARS” es una iniciativa que nació con la vocación de atender y ayudar a los jubilados, especialmente a los mayores de 85 años, con grave riesgo de soledad y exclusión social,..En este impulso participan El Casal Siracusa, Caritas Diocesanas, l’Ajuntament de Barcelona a través de Cruz Roja,. También “Amics de la Gent Gran, que orientan y ayudan estas personas..

Este plan se está llevando a cabo en Gracia, más concretamente en el sector del Camp del Grassot. Hasta ahora está siendo un éxito y, en sus primeros meses de andadura, han sido atendidos 35 ancianos. Su campo de acción abarca desde Paseo San Juan, Bailén, Antoni Maria Claret, Industria, Sicilia y Sardenya, donde se calcula que existen unos 85 individuos con riesgo de aislamiento.

La Cruz Roja se ocupa del seguimiento de los más solitarios. Amics de la gent Gran orientan y ayudan en los siguientes menesteres: vacaciones adaptadas para personas con dificultades monetarias, de salud y movimiento, acompañándolos con una enfermera, un médico y voluntarios por un precio de € 120 dependiendo de sus ingresos. También se les hace la compra cuando ellos no pueden, se les acompaña al médico y a otros menesteres. Esta iniciativa pretende extenderse en el futuro a todo el distrito y, más adelante, a la zona norte.

Carmen Domínguez

Mujer, artista i creadora


Ha habido, hay y siempre habrá damas artistas. La mujer es un ser inteligente, intuitivo e innovador. Lo que ha ocurrido, durante la historia, es que nunca se le ha potenciado, pero siempre se ha sabido y ellas lo han intuido. La prueba está en los pocos temas que se les dejó desarrollar su valor creador, como por ejemplo, en los trabajos manuales, que muchas sociedades antiguas dejaban en su manos Sabemos que algunos de esos labores son verdaderas obras de arte, como muestran los bordados de tapices o alguna escritora que, para ser editada, tenían que firmar con seudónimos masculinos. Durante siglos ellas hacían estos menesteres en la intimidad del hogar

Pero llegó el siglo XX, y todo fue cambiando. Entonces poco a poco ellas tuvieron acceso a la educación, y a los pocos años empezó a florecer toda la fuerza creadora del sexo femenino. Y en apenas cien años desde que se les dio la oportunidad de estudiar y llegar a la universidad y a todos los oficios, ellas han obtenido la misma clasificación, por lo menos intelectualmente, que los hombres.

¿Qué podemos hacer para potenciar todo su poder artístico? Desde su tierna infancia tendríamos que incentivar a las niñas, sin perjudicar su condición femenina, y de futuras madres( pues es ley de vida.) Favorecer su creatividad dotándolas de todos los medios necesarios para desarrollar su potencial, en el tema que sea. El resto, mi intuición femenina, me dice que con solo estas herramientas, ellas solas se desenvolverán con éxito en los campos que hayan escogido y que tengan talento, por supuesto

Carmen Dominguez.

COMUNICADORES AMB GRACIA ENTREVISTEN SÍLVIA G. GUIRADO

Ones de Dones, de Ràdio Gràcia, va ser realitzat la setmana passada, pel grup de Comunicadores amb Gràcia que van fer, en la primera part del programa, una anàlisi i valoració del taller que han realitzat enguany a la Biblioteca Vila de Gràcia. A la segona part van entrevistar l’escriptora Sílvia González Guirado i van presentar el seu llibre de contes titulat Els colors oblidats i altres relats il.lustrats, que ja va per la segona edició i porta set mil exemplars venuts.

La Sílvia G. Guirado és una dona jove amb idees i il.lusió per dur-les a terme. “Escric des de l’adolescència i ho vaig deixar quan vaig entrar a la universitat, per obligació. Després a la feina porto el bloc i sempre tenia la consciència que m’agradaria escriure”.

El primer conte ens planteja un món on han desaparegut els colors i tot era gris, impersonal i la gent vivia immersa en el desànim. La seva protagonista, la Carmesina i un gat negre aconseguiran canviar aquesta situació. “La resta dels relats tracten sobre temes universals com l’amistat, l’amor, el coratge o l’ecologia. Sempre la fantasia i la relitat es barregen per transmetre un missatge positiu, a mig camí entre la reflexió i el somriure”

Les precioses il.lustracions del llibre són del David Garcia Forés, de la Descree Arancibia i la Marta Garcia, companys de la Sílvia i que, com ella, s’han llençat a fer allò que els agrada. El llibre ha estat imprès amb criteris ecològics: paper reciclat, tintes naturals i el 10% del seu preu de venda és per a l’a ONGD Educación Sin Fronteras..

La Sílvia G. Guirado treballa a l’agència de disseny Play Creatividad, que ha posat en marxa un projecte, que han denominat Play Attitude, a través del seu treball amb diferents oenagès i de prendre consciència que hi ha causes que necessiten del recolzament social.

Si voleu saber més coses del llibre, de les originals samarretes que fan tot donant suport a oenagès, de les seves iniciatives, tenen un local al carrer Ros de Olano núm. 11, o bé podeu entrar a: www. playattitude.com
Conxa García

1908, PUNT DE PARTIDA

El Diumenge 23 de maig es va iniciar el primer cicle d’activitats a la Plaça de les dones del 36. amb la lectura dramatitzada 1908, Punt de partida dirigida per Imma Colomer i interpretada per les actrius Gemma Julià, Susana Egea i Marta Millà.

L’obra rememora la vida de tres dones creadores que van néixer el mateix any: Simone de Beauvoir, Mercè Rodoreda i Anna Magnani i mostra el recorregut vital de cada una d’elles: ben diversos però, alhora, confluents. El bon treball de les actrius i l’acurada tria de textos resulta del tot encertada i sap fer recordar i recuperar la trajectòria d’aquestes tres creadores. A més, els recorreguts personals esdevenen representatius del recorregut col·lectius. Les tres autobiografies reflecteixen clarament la situació i l’evolució de les dones al llarg el segle XX i permeten reconèixer i identificar molts dels reptes i problemàtiques a què s’han hagut d’enfrontar durant aquests últims cent anys.

Després de tants entrebancs, un bon començament per a la Plaça. Esperem que la programació cultural primavera- estiu es vagi consolidant i que la Plaça de les dones del 36 esdevingui, cada cop més, un espai per la convivència, la cultura i la recuperació de la memòria.

Sara Reñé

Video Dones Comunicadores del Coll

Estrena del video del II Congres de les Dones de Barcelona