Aquest és el bloc de les dones de Gràcia.El nostre objectiu es obrir un espai d'opinió on totes les dones del barri hi tinguin cabuda tant les de la terra com les nouvingudes.Volem que aquest bloc sigui un punt de trobada on hi hagi intercanvi de tot tipus d'experiències i d'informació: d'actualitat, cultural, domèstica, esportiva, d'oci.. També engegar i donar suport a propostes i projectes veïnals





divendres, 3 d’abril del 2009

XERRADA A LA SEDETA: EL DRET AL PROPI COS. MIRADA HISTÒRICA SOBRE ANTICONCEPCIÓ I AVORTAMENT


El passat dilluns dia 31 de març d’enguany a les 19:00 h. al Centre Cívic de la Sedeta es va fer una xerrada dins dels actes del “Dia Internacional de les Dones 8m”, amb el títol:“EL DRET AL PROPI COS. MIRADA HISTÒRICA SOBRE ANTICONCEPCIÓ I AVORTAMENT”

La xerrada fou realitzada per les historiadores de CIRCARE: Elena Ràfols, Maria Verdú i Neus G. Ràfols. I l’organització de l’acte va córrer a càrrec de la Vocalia de la Dona de l’AAVV Vila de Gràcia, PIAD Gràcia i Centre Cívic La Sedeta.

La mirada històrica va des de la prehistòria fins a l’actualitat. Varem poder comprovar que poc important s’ha considerat la dona pel seu gènere ja que ha estat la gran part del temps sota la tutela de l’home. Els homes han enginyat artilugis per poder practicar avortaments o estris anticonceptius, indicant així la seva superioritat i valorant el futur fill com una possessió més de la seva grandesa. Sols en la prehistòria la dona ha decidit per ella mateixa i era atesa per les seves congèneres en tots el avatars de la vida.

El primer tractat de ginecologia va ser escrit a Egipte durant la dinastia XII, en el qual es parla per primer cop sobre anticoncepció, en el papir KAHUN. I es realitzaren els primers preservatius masculins. A Grècia nasqué la primera dona que obtingué la titulació de Doctora. Les primeres il·lustracions anatòmiques d’un cos femení són del segle XV, tot i que no queden reflectits els òrgans sexuals.

A l’era moderna la dona tenia per objectiu tenir fills i si la parella era estèril tota la responsabilitat era d’ ella, ja que l’home era considerat viril i, per tant, no podia tenir aquesta fragilitat.
Durant la Il.lustració Mary Wolstonecraft defensa els primers drets de la Dona i Olympia de Gouges ho amplia a les problemàtiques de la quotidianitat i aporta noves concepcions dins de la política, cosa que la portà a la guillotina.


No serà fins al segle XX que les dones surten al carrer per defensar els seus drets civils així com el propi cos. Hildagar Rodriguez Carballeira escriu un tractat amb il·lustracions específiques de la sexualitat femenina i de profilàctics anticonceptius, basant-se en la seva formació jurídica. La píndola anticonceptiva apareix el 1960 als EEUU, i no serà fins el 1985 que a Espanya s’aprova la llei de l’avortament, que, en l’actualitat s’està revisant per ampliar-la.

Mireia Flos

Video Dones Comunicadores del Coll

Estrena del video del II Congres de les Dones de Barcelona